Pierogi domowe ręcznie robione – pierogarnia ANKA

Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was coś wyjątkowego! Pieczone gęsie udka z rozmarynem i pyzami ziemniaczanymi ANKA. Brzmi pysznie, prawda? 😋

📝 Składniki:

Opakowanie pyz ziemniaczanych ANKA

4 gęsie udka

2 szklanki białego wina

2 łyżki oliwy

2 łyżki miodu

Przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, po 1 łyżeczce papryki ostrej i słodkiej, 4 gałązki rozmarynu

🥣 Przygotowanie:

Udka myjemy, suszymy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. W garnku gotujemy składniki marynaty: wino, oliwę, miód z dodatkiem cynamonu, papryki i rozmarynu. Marynatę studzimy i mieszamy z udkami. Zostawiamy na noc w lodówce.

Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Do naczynia żaroodpornego z pokrywą wkładamy udka skórą do dołu, dodajemy też całą marynatę. Przykrywamy i pieczemy przez 2 godziny, następnie przewracamy na drugą stronę i pieczemy przez kolejne 2 godziny. W międzyczasie gotujemy pyzy ziemniaczane ANKA.

Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego! 😋