Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was coś wyjątkowego! Pieczone gęsie udka z rozmarynem i pyzami ziemniaczanymi ANKA. Brzmi pysznie, prawda?
Składniki:
Opakowanie pyz ziemniaczanych ANKA
4 gęsie udka
2 szklanki białego wina
2 łyżki oliwy
2 łyżki miodu
Przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, po 1 łyżeczce papryki ostrej i słodkiej, 4 gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
Udka myjemy, suszymy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. W garnku gotujemy składniki marynaty: wino, oliwę, miód z dodatkiem cynamonu, papryki i rozmarynu. Marynatę studzimy i mieszamy z udkami. Zostawiamy na noc w lodówce.
Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Do naczynia żaroodpornego z pokrywą wkładamy udka skórą do dołu, dodajemy też całą marynatę. Przykrywamy i pieczemy przez 2 godziny, następnie przewracamy na drugą stronę i pieczemy przez kolejne 2 godziny. W międzyczasie gotujemy pyzy ziemniaczane ANKA.
Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego!