Pierogi domowe ręcznie robione – pierogarnia ANKA

Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was coś nowego!

Kluski śląskie ANKA zapiekane pod sosem z gorgonzoli!

Składniki:

Kluski śląskie ANKA
70 g sera gorgonzola
60 g kremowego serka śmietankowego
200 g śmietany (12% lub 18%)
⅓ szklanki tartego sera (parmezan lub cheddar)
4 łyżki orzechów włoskich

Przyprawy: pieprz, oregano.

Przygotowanie:

Kluski śląskie ANKA gotujemy. W tym samym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Średnią formę żaroodporną smarujemy oliwą i naoliwionymi dłońmi układamy kluski w naczyniu. Do rondelka wkładamy pokrojony ser gorgonzola i kremowy serek. Gotujemy na małym ogniu, co chwile mieszając. Gdy ser się roztopi, zdejmujemy sos z ognia i mieszamy go ze śmietaną. Kluski polewamy sosem, posypujemy pieprzem, oregano, posiekanymi orzechami włoskimi i tartym serem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez około 5 – 7 minut, aż sos ponownie się roztopi, a wierzch się zarumieni.

Smacznego!

Kluski śląskie ANKA zapiekane pod sosem z gorgonzoli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *