Nie masz pomysłu na obiad? A co powiesz na kaczkę w miodowej marynacie podaną z pyzami ziemniaczanymi? Coś pysznego!
Składniki:
Pyzy ziemniaczane ANKA
4 piersi z kaczki
4 łyżki oleju
4 łyżki miodu
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki sosu sojowego
Przyprawy: po ½ łyżeczki rozmarynu i tymianku, sól i pieprz do smaku
4 łyżki konfitury wiśniowej
Przygotowanie:
Piersi kaczki myjemy i nacinamy skórę w romby. W miseczce mieszamy olej, miód, ocet, sos sojowy i przyprawy i nacieramy mięso. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie smażymy kaczkę. Od strony skóry do lekkiego zarumienienia, a następnie od strony mięsa przez około 2 – 3 minuty. Podsmażone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy pozostałą marynatą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 10 minut.
Podajemy z konfiturą wiśniową i dowolnymi dodatkami!
Smacznego!
