Pierogi domowe ręcznie robione – pierogarnia ANKA

Tym razem comber jagnięcy z sosem balsamicznym podany z kluskami śląskimi ANKA.

Brzmi smacznie, prawda? 

Składniki:

Kluski śląskie ANKA
750 g combra jagnięcego
100 ml octu balsamicznego
2 łyżki miodu
sok z 1/2 cytryny
gałązka świeżego rozmarynu
sól

Przygotowanie:

Mięso wyciągamy z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Nastawiamy piekarnik na 150°C. Rozgrzewamy patelnię z olejem. Comber solimy i od razu smażymy – najpierw ustawiony kostkami pionowo do góry około 5 minut, a następnie przewracamy poziomo na kolejne 5 minut. Obsmażony comber wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos. Do rondelka dodajemy ocet balsamiczny, miód, sok z cytryny oraz rozmaryn i gotujemy ciągle mieszając do momentu, aż sos nieco zgęstnieje. Mięso wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na kilka minut, najlepiej pod luźnym przykryciem z folii aluminiowej.

Podajemy z kluskami śląskimi ANKA, sosem balsamicznym i dowolną surówką!

Smacznego!

Comber jagnięcy z sosem balsamicznym podany z kluskami śląskimi ANKA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *